Poliüretan Kaplamalar
- 10 Kasım 2016
- Yayınlayan: Stm Coatech
- Kategori: Eğitici Makaleler
Poliüretan kaplama her türlü beton ve çelik yüzeylerde uygulanan , kolay temizlenebilen, sararmaz, asinma direnci yüksek, etkilive koruyucu bir kaplamadir. Kimyasal ve mekanik dayanımın kritik olmadığı alanlarda tercih edilir.
Poliüretan kaplama her türlü beton ve çelik yüzeylerde uygulanan , kolay temizlenebilen, sararmaz, asinma direnci yüksek, etkilive koruyucu bir kaplamadir. Kimyasal ve mekanik dayanımın kritik olmadığı alanlarda tercih edilir. İsteğe göre mat, parlak ve renkli yüzeyler oluşturulabilir. Dış mekanlarda ve iç mekanlarda uygulanabilen bu kaplama güneş ışınları çatlama, kuruyarak aşınma gibi defermasyonlara karşı dayanıklıdır.
Poliüretan kaplamalar en çok bir izosiyanat bileşeni ve bir poliol kompanentinden oluşan, ikili paket sistemleridir. Poliüretan neme duyarlıdır ve ıslak film yüksek neme maruz kaldığında parlaklığı düşebilir. İzosiyanat reaktivitedir, bu nedenle izosiyanat bileşeninin toksisitesi sebebiyle bu kaplamaların uygulanması sırasında solunum maskeleri de dahil olmak üzere kişisel korunma ekipmanları kullanılması gerekmektedir.
Poliüretan Türleri
Poliüretan polimerler, izosiyanatlar ve poliollerin reaksiyon ürünleridir. Poliüretan kaplamaların çeşitli hizmetler sağlaması amacıyla kullanılan farklı varyasyonları mevcuttur.
İzosiyanatlar; toluen diizosiyanat (TDI) ya da difenilmetan (MDI) gibi aromatik olabilir ya da heksametilen diizosiyanat (HDI) ve izoforon diizosiyanat (IPDI) gibi alifatik olabilirler. Aromatik reaksiyon ürünleri daha iyi bir kimyasal dirence sahipken, alifatik reaksiyon ürünleri de morötesi ışığa karşı daha iyi direnç sağlarlar.
Poliol (iki veya daha fazla reaktif hidrojen atomuna sahip organik bileşikler) seçimi yapılacak kaplamanın özelliklerini belirlemede önemlidir. Büyük çapraz bağlama, kimyasal olarak daha dirençli bir ürün ile sonuçlanır. Poliüretanların kimyasal direnci azaltılabilir de. Akrilik poliollerin bulunduğu ikili paket kaplamalar en iyi kimyasal dirence sahiptir.
Nemle kürlenen poliüretanlar , havadaki nemle isosiyanat gruplarının reaksiyona girip polimerize olduğu ve yan ürün olarak karbondioksit gazı saldığı tek paket kaplamalardır. Bu nedenle bu reaksiyonun ürünleri diğer poliüretan türlerine göre yüzey nemini daha iyi tolere etmektedir. Tam kürlenme için %30-80 nispi nem gereklidir. Poliüretanlar korozyon kontrolünde (örneğin çelik için primerler), dış cephelerde (alifatik türler), çatılarda, ikincil maddelerde, ahşaplarda ve beton zeminlerde iyi işlev görmektedir.
Kullanım Yerleri
- İç ve dış mekânlarda,
- Beton ve çimento esaslı mineral yüzeylerde,
- Üretim, depolama ve montaj alanlarında,
- Uçak hangarları, otoparklar, tüneller ve kanallarda,
- Mağaza, galeri, market ve restoranlarda,
- Çatı, teras, süs havuzu ve yeraltı su deposu uygulamalarında, ana kaplama ve su yalıtım malzemesi olarak kullanılır.
Avantajlar
- Yekpare kaplanabilme: Malzemenin bu özelliği sayesinde yüzeyi önceki zeminin cinsi ne olursa olsun (mermer, mozaik, beton vb.) kaldırmadan gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra tek parça halinde derzsiz bir şekilde kaplanabilir.
- Sıvı geçirimsizlik: Kimyasal olarak kapalı gözenek bir malzeme olması ve yekpare uygulanabilmesi sayesinde yapılan kaplama aynı zamanda bir su izolasyonu sağlamaktadır. Su baskını gibi beklenmeyen tatsız sürprizlere karşı alt katları korumak için mükemmel bir avantaj teşkil eder. Böyle bir durumda derz sistemi ile uygulanan bir kaplama çaresizdir. Hatta suya karşı hassas bir malzeme olan parke kullanılamaz hale gelebilir.
- Sürtünme direnci: Yekpare olarak uygulanan benzer kaplama sistemlerinde, yapılan self leveling kaplamayı koruyan herhangi bir uygulama yoktur. Bu sebeple yapısı itibariyle basınç mukavemeti yüksek olmasına karşın mekanik olarak dirençli olmayan kaplama malzemesi kısa sürede çizilir ve istenmeyen çirkin bir görüntü oluşur. Poliüretan sistemlerde ise bunu engelleyen yoğun insan ve araç trafiğine karşı dayanıklı, yüksek sürtünme direncine sahip bir son kat boya kullanılır.
- Sonsuz renk seçeneği: Poliüretan sistemlerdeki koruyucu son kat boyalar müsterinin isteğine göre geniş bir yelpazeye sahip olan ral renklerinde üretilir.
- Renk değistirebilme özelliği: Herhangi bir dekorasyon değisikliğinde yeni dekora uygun bir renkle zemin rengi değistirilebilir. Küçük bir maliyetle seçilen yeni renkteki son kat boya uygulaması, zemininize yeniden kaplanmış hissi verecektir.
- Kolay temizlik ve hijyen: Yekpare olması sebebi ile temizlik diğer derzli sistemlerden çok daha kolaydır. Aynı zamanda ahşap veya diğer derzli sistemlerdeki bakım maliyeti bu sistemde bulunmaz. Halıda karşılaşılan leke gibi problemlerin bu sistemde yeri yoktur.
- Estetik ve sıradışı görünüm: Poliüretan zemin kaplamalarının bilinen diğer tüm klasik kaplama sistemlerinden farklı bir görüntüye sahip olduğu açıkça ortadadır. Son yıllarda bir çok işletme ve mağazalar sıradışı görünümü sebebi ile yine poliüretan kaplama sistemlerini tercih etmektedir.
Bu üstün özelliklerinin yanı sıra
- Aşınmaya karşı yüksek dayanım,esneklik ve kaymaz yüzeyler sağlar,
- Ultraviole ışınlara karşı dayanıklıdır,
- Çatlamaz,matlaşmaz, 90 C ve 30 C sıcaklıklara dayanabilir,
- Kaplandıktan sonra yerinden oynamaz,
- Yapıların içinde ya da dışında kullanılabilir,
- Toz tutmayan bir kaplamadır,
- Düşük VOC değeri vardır,
- Aromatik türler iyi bir kimyasal dirence sahiptir,
- Düşük sıcaklıkta kürlenme özelliği vardır.
Sınırlamalar
- Son derece zehirli; Kişisel korunma gerekir
- Nem hassasiyeti; Parlaklık düşebilir
- Nitelikli aplikatör gerekli
- Sınırlı kap ömrü
- Kumlama ile temizlenmiş yüzey gereklidir
- Epoksilerden daha pahalıdır
Uygulama
Öncelikle kaplama yapılacak olan zemin etüt edilir. Mevcut kaplama malzemesinin cinsine göre zemin ön hazırlığı yapılır. Yüzey SSPC SP1 de belirtilen çözücü yıkama yöntemiyle toz, kir, boya, yağ ve buna benzer aderansı azaltacak maddelerden temizlenmelidir. Aynı zamanda SSPC-SP10 da belirtilen beyaza yakın kumlama temizliği uygulanarak yüzeydeki gevşek ve sıkı yapışan pasın,menevişin ve boyanın da yüzeyden temizlenmesi gerekir. Ardından yüzey, su jeti ile bir kez daha temizlendikten sonra kalan su birikintileri, vakumlu süpürgeler yardımıyla yüzeyden alınmalıdır. Temizlenen yüzeye, bilyalama, frezeleme, kumlama veya zımparalama gibi mekanik yüzey aşındırma işlemi yapılmalı ve pürüzlü bir yüzey elde edilmelidir. Mekanik temizleme sonrası oluşan toz tabakası, endüstriyel süpürgeler yardımıyla süpürülmelidir. Zemin kaplamalarda yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra astar malzeme rulo ile uygulanır. Kuruma gerçekleştikten sonra yine Poliüretan esaslı self leveling kaplama malzemesi seviye ayarlı bir tarak yardımı ile tüm yüzeye tek parça halinde serilir. Malzemenin maksimum seviyede düzgün yayılması ve olası hava kabarcıklarının alınması için kirpi rulo adı verilen bir rulo ile uygulamanın üzerinden geçilir. Bu işlem kaplama malzemesi donmadan önce mutlaka yapılmalıdır. Metal yüzey veya boru kaplamalarda ise daha çok airless sprey boya yöntemi kullanılır. Kaplama malzemesinin de kurumasından sonra, müşteri tarafından rengi tespit edilmiş olan son kat koruyucu boya iki ayrı kat olarak uygulanır. Kurumanın tamamlanmasını takip eden gün yüzeyin mukavemet kazanması için beklenir ve bir ertesi gün kullanıma açılır. Tüm bu işlemler kalabalık bir ekiple hızla gerçekleştirilir. Yüzeyin cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak 5 -10 gün içerisinde uygulama tamamlanır.
Uygulama Sırasında:
- Hava sıcaklıgı 5°C ile 50°C arasında,
- Uygulanacak zeminin sıcaklığı 10°C ile 30°C arasında (çiğlenme noktası sıcaklığından en az 5°C fazla),
Relatif Nem < 85 % olmalıdır.
REFERANSLAR:
- Galveston, Polyurethane Coatings on Steel or Ductile Iron Pipe, Erişim tarihi: 08 Kasım 2016, http://www.galvestontx.gov/DocumentCenter/Home/View/1602
- LifeLast, Inc., Polyurethane Coating on Steel Pipe, Erişim tarihi: 08 Kasım 2016, http://lifelast.com/main/wp-content/uploads/2012/03/Polyurethane-Coating-Specification-Steel-Pipe-20120327.pdf
- International Journal of Science and Engineering Investigations, Application Polyurethane as Coating in Oil and Gas Pipelines, Erişim tarihi: 08 Kasım 2016, https://www.researchgate.net/profile/Amir_Samimi3/publication/267801691_Application_Polyurethane_as_Coating_in_Oil_and_Gas_Pipelines/links/5547332b0cf23ff7168707a7.pdf