Kumlama Nozulu Seçimi
- 10 Ağustos 2017
- Yayınlayan: Stm Coatech
- Kategori: Eğitici Makaleler

Kumlama ile ilgili olarak, kullandığınız kumlama nozulu önemlidir. Kumlama nozulu seçimi, kumlamanın ne kadar hızlı olabileceğini, kumlama uçlarını değiştirmeden önce kumlayabildiğiniz kadar süreyi ve kumlama ekipmanınızı desteklemek için ihtiyaç duyacağınız havanın hacmini etkiler.
Kumlama Nozulu Seçimi
Kumlama ile ilgili olarak, kullandığınız kumlama nozulu önemlidir. Kumlama nozulu seçimi, kumlamanın ne kadar hızlı olabileceğini, kumlama uçlarını değiştirmeden önce kumlayabildiğiniz kadar süreyi ve kumlama ekipmanınızı desteklemek için ihtiyaç duyacağınız havanın hacmini etkiler.
Kumlama nozulu tasarımındaki çeşitli faktörler, kumlamanın hızı, fırının süresini ve kumlama ekipmanı için gerekli hava hacmini etkilerken uygulamanız için en iyi kumlama nozulu seçimini kullandığınızın bilinmesi önemlidir.
Bu makalede tartışılan faktörleri doğru bir şekilde göz önüne alarak, uygulamanız için etkili bir şekilde performans gösterecek ve en makul maliyetle maksimum üretim elde etmenize izin verecek seçimler yapabilmelisiniz.
Faktör 1: Nozul Malzemesi
Kumlama nozulları, benzersiz avantaj ve dezavantajları sunan çeşitli malzemelerden üretilir.
Genel bir kural olarak, kumlama nozulunun metali ne kadar sertse aşınma süresi o kadar uzundur.
Bu nedenle, bir kumlama nozulu seçerken tek başına fiyatına bakamazsınız – daha sert malzemeden yapılmış kumlama nozulu satın alım sırasında daha pahalıya mal olabileceği gibi, değiştirilmesi gerekmeden önce iki kat faydalı ömür sağlayabilir.
Bu uzatılmış ömür, ekstra zaman ayırdığınızda genelde daha pahalı bir enjektörü daha ucuz bir seçenek haline getirecektir.
Buna ek olarak, alüminyum oksit gibi oldukça aşındırıcı malzemeler bor karbür gibi sertleştirilmiş metalden yapılmış bir başlığa ihtiyaç duyacaktır, böylece aşırı hızlı aşınmamaktadır.
Genel kumlama nozulu malzemeleri ve bunların yaklaşık ömrü olarak aşağıdaki gibidir.
• Tungsten Karbür: 200-300 saat
• Silikon Karbür: 300 saat
• Bor Karbür: 700-1000 saat
Faktör 2: Nozul Boyutu
Kumlama nozulunun boyutu kumlamada iki önemli etkiye sahip olacaktır.
Öncelikle, ihtiyacınız olan sıkıştırılmış havanın hacmini dikte etmektir.
İkincisi, koruyabileceğiniz üretim seviyesini etkiler.
Genel bir kural olarak, kumlama nozulu ne kadar büyük olursa, o kadar fazla üretim gerçekleştirebilir.
Enjektörün uzunluğu verimliliğinizi etkiler – daha uzun bir nozul (solda), ortamın hızlanmasına daha fazla yer sağlayarak daha yüksek üretim oranlarına neden olur, ancak kısa delikli nozulun sağlandığı yerde (sağ ) daha uygun olabilir.
Kumlama nozulu boyutu hakkında bilinmesi gereken önemli şey, zaman içinde nozulun aşınmasıdır. Bunun anlamı, bir kumlama nozulu seçerken, nozulun önerdiği maksimum hava hacminden yaklaşık % 30 daha fazla havaya ihtiyacınız olacağı düşünülmelidir. Bu, yeterli hava kaynağına sahip olmanızı sağlayacaktır.
Faktör 3: Kumlama Nozulu Tasarımı
Kumlama nozulu tasarımı da, potansiyel üretiminize katkıda bulunacağından ve kumlama uygulaması için olabilecek her türlü özel ihtiyacı karşılayabildiğinden önemlidir.
Tipik tasarım seçenekleri arasında düz nozul ve venturi stili kumlama nozulları bulunur. Venturi tarzı nozullar düz delikli nozullara kıyasla daha hızlı oranda hızlanmaya neden olan konik tasarıma sahiptir. Bu ilave ivme, düz delikli kumlama nozullarından daha hızlı üretim oranlarına yol açabilecek daha fazla darbe etkisi yaratır.
Kumlama nozul tasarımı verimliliği de etkileyebilir; Kumlama uygulaması için olabilecek her türlü özel ihtiyaca cevap verebilmenin yanı sıra. Düz delikli nozullardan (gösterildiği gibi) farklı olarak, venturi tarzı kumlama nozulları, ortamın daha hızlı bir şekilde hızlanmasına ve daha büyük bir darbe kuvveti üretmesine neden olan konik bir tasarıma sahiptir.
Buna ek olarak, nozulun toplam uzunluğu da üretim yeteneğinize katkıda bulunur. Daha uzun nozul, medyanın hızlanarak daha yüksek üretim oranlarına yol açacak daha fazla yer sağlayacaktır.
Faktör 4: Nozul Gövde Malzemesi
Dikkate alınacak son bir husus, gövdenin yapıldığı malzemedir. Muhafaza etmek için yaygın seçenekler metal veya lastiktir. Nozul muhafazasının amacı, astar bir kumlama nozulunun pahalı parçası olduğu için astarı herhangi bir hasardan korumaktır.
Kauçuk dış muhafazaları, damlalar söz konusu olduğunda daha müsamahalı ve daha iyi koruma sağlar. Metal gömlekleri de koruyamaz, bu da nozul kazara düşürüldüyse, astarın çatlaması ihtimalini artırabilir.
Dayanıklılığın kumlamada önemli olacağını biliyorsanız, kumlama nozulu için bir kauçuk dış düşünün.
Sonuçta seçtiğiniz nozul elde edebileceğiniz üretim oranını ve kumlama işinizin genel maliyetini etkiler. Kullanacağınız nozulu uygun bir şekilde düşünerek optimum kumlama sonuçları elde edebilirsiniz.
STM Coatech, SSPC PCI (Uluslararası Kaplama Enspektörlüğü) ve Corrodere (MPI Group England) Türkiye, Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan, Turkmenistan, Kazakistan, Irak, Katar, Kuveyt, Umman, Sudan ve Cezayir resmi lisansörüdür.
Ayrıca Türkiye başta olmak üzere yukarıda bahsetmiş olduğumuz ülkelerin yetkili sınav merkezidir. Corrodere Enspeksiyon Kursları aşağıda sıralanmıştır.
1.Icorr Level 1
2.Icorr Level 2
3.Icorr Level 3
4.IMO PSPC
5.Corrodere Hot Galvanizing
6.Corrodere Insulation Inspector
7.Practical Workshop Icorr 1,2,3
8.Corrodere Marine & Offshore Inspector
9.Transition to IcorrReferans
Paint Square, “Sandblast Nozzle Selection” , Erişim Tarihi:09.08.2017